Fithall magazín

Pondelok 21.10.2019 meniny má Uršuľa

Jedlo a výživa

Zásady zdravého domáceho stravovania

Zásady zdravého domáceho stravovania



Fastfoody, kantíny, málo pohybu a nadmiera stresu. Tým sa vyznačuje životný štýl mnohých dospelých Slovákov. Nie je preto prekvapením, že nadváha dnes trápi každého druhého z nich. Jedným zo spôsobov, ako zlepšiť svoj životný štýl aj celkové zdravie organizmu je zabudnúť na stánky s rýchlym občerstvením a začať si pravidelne pripravovať nutrične vyvážené pokrmy doma.
 
Prinášame vám niekoľko rád, ako na to:

Domáce stravovanie so sebou nesie mnohé výhody. V prvom rade presne viete, z akých surovín jedlo pripravujete a teda aj čo jete. Nečakajú na vás žiadne prekvapenia v podobe nadmerného množstva konzervantov alebo nevhodných prísad. Tiež máte úplnú kontrolu nad množstvom jedla, ktoré zjete. Na tanier si pripravíte presne toľko jedla, koľko potrebujete a zároveň máte úplne voľnú ruku v nahradzovaní surovín z daného receptu surovinami zdravšími (napr. smotanové omáčky, ktoré možno pripraviť aj z mlieka, prípadne v zeleninovej variante). Neoddeliteľnou výhodou domáceho stravovania je aj značná finančná úspora, ktorú v dnešnej dobe ocení nejedna domácnosť. Domáce stravovanie je prínosné nielen pre vás, ale aj pre vaše deti. Je to práve domáce prostredie, z ktorého preberajú stravovacie návyky, ktoré si neskôr prenášajú aj do dospelosti. Sú to tie isté návyky, ktoré môžu zlepšiť alebo tiež zásadným spôsobom zhoršiť ich životný štýl i zdravie v dospelosti.


ČÍTAJTE TIEŽ: 

Prospieva čokoláda zdraviu?

Jedlo ako droga

Dehydratácia - letný strašiak

 

Ako správne upravovať potraviny?
Dusenie, varenie a varenie v pare
Všeobecne platí, že najvhodnejším spôsobom tepelnej úpravy pokrmov je dusenie, varenie a varenie v pare. Pri takejto tepelnej úprave vzniká najmenšie množstvo škodlivých látok a pre úpravu pokrmov sa nemusí použiť veľké množstvo tuku. Určitým rizikom môže byť strata vitamínov alebo minerálnych látok následkom dlhého varenia. Pozor je ale treba dávať už pred vlastnou tepelnou prípravou pokrmov - napríklad obsah veľmi citlivej kyseliny listovej klesá pri kontakte s kovom, teda pri krájaní. Z tohto dôvodu je lepšie šaláty iba dôkladne oprat a natrhať. Zeleninu sa všeobecne odporúča variť iba krátko, optimálne je dusenie v pare alebo použitie parného hrnca. Hotovú zeleninu, či už surovú alebo dusenú, je vhodné pokvapkať niekoľkými kvapkami kvalitného olivového oleja, zvýši sa využiteľnosť v tuku rozpustných vitamínov.
 
Vyprážanie, grilovanie a pečenie
Oproti predchádzajúcim tepelným úpravám patrí vyprážanie, grilovanie na drevenom uhlí a pečenie k menej vhodným tepelným úpravám pokrmov a to hlavne zo zdravotného hľadiska. Napríklad pri grilovaní vzniká rad škodlivých látok, ktoré môžu podporovať vznik niektorých nádorov. Pri vyprážaní, pečení a fritovaní naviac dochádza k oxidácii použitého tuku. To vedie ku vzniku tzv. voľných kyslíkových radikálov, teda veľmi aktívnych látok, ktoré sa značnou mierou podieľajú na vzniku nádorových ochorení a chorôb srdca a ciev. Tieto antioxidačné látky sa nachádzajú predovšetkým v surovej zelenine a ovocí, preto sa odporúča jesť k vyprážaným alebo pečeným jedlám veľký zeleninový šalát. Vyprážané jedlá tiež predstavujú "kalorickú bombu". Napríklad kuracie prsia pripravené bez tuku obsahujú 430 kJ, kurací prírodný rezeň 620 kJ a kurací rezeň vyprážaný poskytne energiu 1 940 kJ. Odporúča sa preto vyprážané jedlá buď úplne vyradiť z jedálnička, alebo ich aspoň obmedziť na minimum. V takomto prípade je vhodné pokúsiť sa znížiť obsah tuku tým, že sa napríklad vypražený rezeň ponorí na niekoľko sekúnd do vriacej vody, alebo sa starostlivo vysuší papierovým obrúskom.

Zdroj: Projekt Ži zdravo a PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Zdravý životný štýl Sauna prospieva telu viac než si myslíte
Cvičenia a trendy Stres zažeňte pohybom!
FITHALL cvičenie Jóga - liek na stres a bolisti chrbta