Fithall magazín

Sobota 23.3.2019 meniny má Adrián

Jedlo a výživa

Pečivo a diéta, ide to vôbec dokopy?

Pečivo a diéta, ide to vôbec dokopy?



Počas redukčnej diéty sa pečiva nemusíte vôbec obávať, len by ste mali vedieť, aký druh je pre vás vhodný a na čo si dať pozor. Poradíme vám, ako pečivo využiť vo svoj prospech.
 
Zdravie schované v cereáliách

 Počas redukcie váhy, ale aj v rámci racionálneho stravovania, by sme mali uprednostňovať komplexné sacharidy s vyšším obsahom vlákniny. Medzi takéto potraviny patria napríklad nelúpaná ryža, celozrnné cereálie, ale hlavne celozrnné (inými slovami cereálne, tmavé) pečivo a chlieb.

ČÍTAJTE TIEŽ:

Zdravie schovanbé pod škrupinou

Tepová frekvencia

Športujete? Potom vrstvite!

 

Čo by malo celozrnné pečivo obsahovať
Celozrnné pečivo s hmotnosťou 100 g by malo obsahovať viac ako 4 g vlákniny. Preto na balených výrobkoch vždy čítajte obaly, na nebalených môžeme posúdiť kvalitu pečiva podľa jeho štruktúry. Už voľným okom uvidíte zrniečka, semiačka a o niečo tmavší odtieň. Avšak tmavšie pečivo neznamená, že obsahuje viac vlákniny, pretože niektoré druhy môžu výrobcovia dofarbovať karamelom alebo potravinárskymi farbivami, aby tak zákazníkov nalákali. Pozor na obzvlášť tmavé, ľahké a nadýchané žemle. Celozrnné pečivo je totiž ťažšie a hutnejšie oproti nadýchanému bielemu pečivu. Väčšina druhov zdravého pečiva je vyrobená zo zmesí obsahujúcich okrem klasicky používanej pšeničnej múky najmä múku ražnú, špaldovú alebo grahamovú. Ďalšími zložkami s vysokým podielom vlákniny bývajú lámanka, otruby, vločky, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka, graham a šrot. Existuje však aj pečivo jednodruhové, napr. ražný chlieb upečený len z ražnej múky.
 
V čom nájdete najviac vlákniny
 Okrem minerálnych a esenciálnych látok celozrnné pečivo obsahuje veľa vlákniny, ktorá prispieva k dobrému tráveniu a znižuje glykemický index. Tiež zlepšuje a predlžuje pocit nasýtenia. Pre redukčnú diétu je teda veľmi dôležité, aby ste konzumovali potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Vysoký podiel vlákniny nájdete aj v trvanlivých lisovaných chleboch, ktoré sa predávajú vo vákuových baleniach. Ich obsah vlákniny sa pohybuje od siedmich do dvanástich gramov na sto gramov. Navyše je tento chlieb "vlhký", pretože nie je zbavený vody, čo má priaznivý vplyv na pocit nasýtenia.
 
Rozdiel medzi bielym a celozrnným pečivom
Obsah energie v celozrnnom čerstvom pečive sa pohybuje okolo 800 až 1100 kilojoulov podľa druhu. Všeobecne platí, že čím viac semienok, tým väčšia energetická hodnota, pretože semienka obsahujú tuk. Na rozdiel od bôčika sa ale v tomto prípade jedná o zdravé tuky bez cholesterolu, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Ich konzumácia sa preto odporúča aj ako prevencia vzniku srdcovo cievnych ochorení.
Biele pečivo má obsah energie podobný, ale ide o prázdne kalórie bez obsahu minerálnych látok. Výživovo je preto cereálne pečivo oveľa hodnotnejšie a zdravšie. Telo počas diéty potrebuje prijímať hodnotné látky 2x toľko, aby netrpelo zníženým príjmom energie.

 
Pozor na knäckebrot a ryžové chlebíčky

Trvanlivé ryžové chlebíčky alebo knäckebrot neobsahujú vodu, takže energia v nich je viac koncentrovaná. Na sto gramov mávajú až 1500 kilojoulov. Navyše sú tak ľahké, že spôsobujú dojem, akoby ste nič nejedli. Opak je ale pravdou, o to viac ich zjete. Ich konzumácia sa preto pri redukčnej diéte vôbec neodporúča. Nízke zasýtenie súvisí nielen s nízkym obsahom vody, ale aj s vysokým glykemickým indexom. Napríklad desaťgramový plátok ryžového chlebíčka obsahuje osem gramov sacharidov. Vysoký glykemický index potom spôsobí rozkolísanie hladiny krvného cukru, čo je pri redukcii váhy nežiadúce.

S čím pečivo jesť?
Celozrnné pečivo konzumujte s chudou šunkou, syrom s maximálne tridsiatimi percentami tuku v sušine, tvarohom alebo nátierkou. Tieto kombinácie spôsobia dlhotrvajúci pocit nasýtenia. Pečivo tiež môžete namazať rastlinným margarínom a konzumovať ho spolu so zeleninou. Pečivo jedzte na raňajky a desiatu. Ženám sa odporúča jedna porcia (50 - 60 gramov zodpovedá krajcu chleba, celozrnnému rožku alebo žemli), mužom až dve porcie. Pečivo a prílohy ale nejedzte ako posledné jedlo dňa, obzvlášť ak s diétou ešte len začínate. Navečer vám najlepšiu službu urobí kombinácia bielkovín so zeleninou.


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Cvičenia a trendy Kick-box. Zmeň svoje telo a kondíciu.
Cvičenia a trendy Pohybová aktivita a jej vplyv na človeka
Zdravý životný štýl Nechudnete? Na vine môžu byť hormóny!