Jedlo a výživa
 |
8 najzaujímavejších faktov o vláknine
|
Vláknina je pojem často skloňovaný v súvislosti s chudnutím aj zdravým životným štýlom. Ten, kto sa snaží nejakého kila zbaviť, ale aj udržať svoje trávenie v kondícii, by sa jej rozhodne nemal vyhýbať. Spoznajte tajomstvo vlákniny a začnite využívať jej vlastnosti vo svoj prospech.
ČÍTAJTE TIEŽ:
Rezistentný škrob - prírodný zdroj vlákniny
Ako na zápchu
Vláknina v jedálničku
1. Vláknina rozpustná - má schopnosť absorbovať vodu a napučiavať a vám potom pripadá, že máte plný žalúdok. V tráviacom trakte fermentuje, a preto môže slúžiť ako zdroj energie. Svojím spôsobom je to vlastne sacharid, ktorý reguluje trávenie ďalších sacharidov (znižuje glykemický index), ale aj trávenie tukov. Vďaka tomu, že je živinou pre črevné baktérie, funguje ako probiotikum.
2. Vláknina nerozpustná - nefermentuje, takže nepredstavuje pre naše telo zdroj energie - a to je skvelá správa pre chudnúceho jedinca! Tiež dokáže zväčšiť svoj objem a navodiť pocit sýtosti a navyše popoháňa vyprázdňovanie, takže všetko nežiaduce odíde z tela preč rýchlejšie.
3. Odporúčaný príjem - denne by ste mali skonzumovať asi 20 - 35 gramov tejto pomocníčky. Deťom pripočítajte k veku číslo 5 a dostanete počet gramov, ktoré by mali zjesť ony. S ničím sa to ale nemá preháňať, takže ani s vlákninou - nadmerný príjem spôsobuje plynatosť aj bolesti brucha a môže skomplikovať vstrebávanie ostatných živín.
4. Prevencia rakoviny - Slovenská republika si už dosť dlho drží prvenstvo vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Najlepšie sa jej vyhnete tým, že budete dbať na adekvátny príjem vlákniny a obmedzíte pojedanie mäsových výrobkov, ako sú párky, klobásy a salámy. Vláknina je pre zdravé črevá absolútne nevyhnutná.
5. Tam, kam chodia aj pán cisár sám - vďaka vláknine bude vyprázdňovanie pravidelné a bezproblémové. Pridajte pohyb a pitný režim a máte úplne po starostiach. Hovorí sa, že vláknina je kefou pre črevá a toto príslovie je úplne pravdivé.
6. Kde ju hľadať - medzi najbohatšie zdroje rozpustnej vlákniny patria strukoviny, ľanové semienka, ovos, raž, jačmeň, jablká, banány, brokolica, mrkva a koreňová zelenina. Tú nerozpustnú hľadajte v celozrnných obilninách (v šupkách), opäť v ľanových semienkach, otrubách, orechoch, semenách, v karfiole, fazuli, cukete, zeleri či paradajkách.
7. Energetická hodnota - každý človek má inú schopnosť vlákninu vstrebať, a preto sa nedá jednoznačne povedať, koľko kcal v jednom grame skrýva. Priemerne sa odhaduje, že asi 2 kcal na gram, čo je polovica oproti sacharidom a bielkovinám a asi pätina oproti tukom.
8. Všeliek - preukázalo sa, že vláknina znižuje pravdepodobnosť výskytu srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky, zápalov i obezity. Znižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a tiež upravuje krvný tlak. Čistí pleť, redukuje žlčové kamene, vyplavuje z tela toxíny. Je skrátka takmer zázračná.
Autor: Veronika Červenková
Späť na zoznam článkov
Súvisiace články
Vláknina - načo nám je dobrá
VLÁKNINA alebo ako aj črevá potrebujú svoju kefku
Bez zeleniny a ovocia to určite nepôjde