Fithall magazín

Piatok 23.8.2019 meniny má Filip

Jedlo a výživa

Ako na výživu v starobe

Ako na výživu v starobe



Zaoberať sa tým, aká strava je najvhodnejšia pre seniorov, nie je práve "in". Už sú predsa starí, v lete nikomu svoj vypracovaný pekáč buchiet na bruchu ukazovať nebudú a sami majú tiež často pocit, že na nich už tak nejako nezáleží. Keby sme ale žili pred niekoľkými dekádami, práve oni by boli tí, ktorí sú v spoločnosti aj v rodine tým najcennejším, pretože sú studnicou životnej múdrosti a skúseností.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Zdravá výživa po 40

Výživa v dospievaní

Princípy zdravého stravovania

 

Seniorom málokedy chutí tak, ako predtým, nároky tela na príjem energie klesajú a finančné podmienky pre nákup zdravých potravín takisto nebývajú priaznivé. Aj napriek tomu je ale dôležité venovať sa výžive v dôchodkovom veku - strava totiž môže výrazne predĺžiť a skvalitniť život. Ďalším faktom je, že sa seniorského veku časom dočkáme všetci a vedieť niečo viac o výživových nárokoch organizmu nemôže byť na škodu.

Najdôležitejšiu úlohu hrá vyváženosť živín a energie. Pri ich deficite dochádza k podváhe, slabosti, ľahšej unaviteľnosti, zimomravosti a celkovému chátraniu. Naopak pri nadbytku hrozí obezita, metabolické poruchy, cukrovka, vysoký krvný tlak či cholesterol.

Háčik výživy spočíva v tom, že v každej fáze života má organizmus iné nároky. Ani v zrelšom veku teda nemôžeme jesť tak, ako sme jedli v dvadsiatke alebo štyridsiatke. Telo sa jednoducho mení a my mu musíme dať presne to, čo v danej chvíli potrebuje.

Energetické nároky tela so starnutím všeobecne klesajú, pretože ubúda svalová hmota, a to jednak prirodzene, vplyvom starnutia, ale tiež kvôli znižujúcej sa pohybovej aktivite. Je tiež nutné prehodnotiť príjem jednotlivých makroživín. Príjem proteínov je potrebné navýšiť, a to z dôvodu zníženej schopnosti trávenia a vstrebávania. Vyššie dávky bielkovín chránia svaly, pomôžu udržať dobrú fyzickú kondíciu a tým i pohyblivosť a sebestačnosť.

Sacharidy by mali predstavovať viac, ako polovicu celkového kalorického príjmu. Nejedná sa ale o jednoduché sladké cukry, ale o komplexné sacharidy, ktoré nemajú taký vplyv na hladinu cukru v krvi.

Dôležitý je tiež príjem vlákniny. Tá v jedálničku často chýba, pretože potraviny, ktoré ju obsahujú, niekedy robia ťažkosti pri jedení (ovocie, zelenina, zrniečka, strukoviny). Ak majú teda seniori problémy s chrupom, je vhodné z týchto surovín pripraviť kašu alebo nátierku.

Tuky v jedálničku by mali byť nenasýtené, z vhodných zdrojov. Klobásy, párky a šišky sú lacné a na tuky bohaté, ale skôr, než k dobrej kondícii, pomôžu k cievnym problémom a infarktu. Vhodné sú opäť rôzne semienka, orechové maslo, avokádo a kvalitné rastlinné oleje. Ani trocha masla ale uškodiť nemôže (mýty o zabijáckom cholesterole boli už našťastie vyvrátené).

Okrem makroživín sú dôležité samozrejme tiež mikroživiny - vitamíny a minerály. V dôchodkovom veku často chýba beta-karotén, vitamín B12, vitamíny C, D, E a K. Tiež nie je na škodu dopĺňať kyselinu listovú, železo, vápnik, zinok aj jód. Základom pre zdravý život v dôchodku je strava, ale ak ani tá nedokáže nároky tela uspokojiť, možno užívať multivitamínové tabletky z lekárne.

Poučky o pravidelnosti, pestrosti, vyváženosti a chutnosti jedla platia pre seniorov rovnako, ako pre všetkých ostatných.

 

Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Urobte si čas na jedlo
Jedlo a výživa Ako sa stravovať na cestách
Poradňa Chudnutie pri nepravidelnom pracovnom režime