Fithall magazín

Štvrtok 18.7.2019 meniny má Kamila

Zdravý životný štýl

Aj burina môže liečiť

Aj burina môže liečiť



Kto sa niekedy staral alebo stará o záhradu, veľmi dobre vie, ako je ťažké zvládnuť burinu. Rastie tam, kde ju nechceme a zbaviť sa jej nie je vôbec jednoduché. Málokto ale vie, že burina má aj úžasné liečivé vlastnosti. Prírodný liek tak máte na dosah a úplne zadarmo.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Trápia Vás Vaše dni? Pomôžu Vám bylinky!

Bylinné kúpele liečia dušu aj telo

Čínska medicína: Tipy pre každodenné stravovanie

 
Púpava
Táto rastlina je jedným z najväčších prírodných zdrojov beta-karoténu, z ktorého sa v tele tvorí vitamín A. Tiež je bohatá na bielkoviny, minerálne látky, vitamíny a esenciálne mastné kyseliny. Každá časť púpavy - od korienkov ku kvetu - je jedlá. Pri dlhodobom užívaní zlepšuje funkciu kardiovaskulárneho systému a pečene, pozitívne pôsobí na zažívanie, a vzhľadom k jej močopudným vlastnostiam pomáha prečistiť obličky. Púpavový koreň pôsobí ako mierne preháňadlo, takže čaj z neho je nedrastickým prostriedkom proti zápche a zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať železo z potravy i z doplnkov, a môže preto pomáhať v niektorých prípadoch chudokrvnosti. Podľa nedávnych výskumov môže mať púpava svoju cenu aj pri liečbe rakoviny.

Príprava púpavového čaju

Na prípravu použite sušený sekaný koreň alebo listy. Šálkou veľmi horúcej vody prelejte 1 až 2 lyžičky rastlinky  a nechajte 15 minút vylúhovať. Čaj z púpavy môže byť tiež namiešaný s inými liečivami, napríklad so sladkým drievkom, a osladiť ho môžeme medom.
Púpava je tiež zdravá potravina. Listy aj kvety sú chutné dusené ako špenát, surové horkasté listy sa zas môžu pridávať do zeleninových šalátov. Z listov púpavy možno extrahovať šťavu, korene je možné upiecť a použiť na prípravu nápoja, ktorý nahradí kávu (bez stimulujúceho účinku kofeínu).

Žihľava dvojdomá
Korene a listy žihľavy sú bohaté na železo, vápnik a vitamíny A a K. V ľudovom liečiteľstve sa žihľava využíva na tráviace ťažkosti, ako podporný liek pri liečbe diabetu či k liečbe chudokrvnosti. Takisto sa odporúča šľahať reumatické kĺby čerstvou žihľavou. Usušená žihľavová vňať stráca svrbivý účinok rovnako, ako zahriate výťažky z čerstvej žihľavy. Svrbivý účinok si však zachovávajú liehové extrakty z čerstvej vňate. Zvonka možno žihľavovú vňať použiť v náleve na obklady  na zle sa hojace rany. Má protizápalový a hojivý účinok, je preto vhodná na drobné popáleniny, preležaniny či odreniny. Je dobrá aj na omývanie vlasov, najmä mastných. Vnútorne sa žihľava užíva vo forme nálevu - čaju, ktorý je vhodné piť pri poruchách výživy a k zvýšeniu regenerácie tkanív, pretože pôsobí povzbudivo a tonizačne nielen na metabolizmus, ale aj na fyziologické funkcie organizmu. Žihľava tiež pôsobí močopudne a antisepticky, preto je vhodná na zápaly močových ciest, pri zvýšenej tvorbe kyseliny močovej a pri tvorbe močových kameňov. Zastavuje krvácanie a znižuje hladinu krvného cukru. Pomáha aj pri zápaloch horných ciest dýchacích.

Príprava žihľavového čaju
1 čajová lyžička sušenej žihľavy sa zaleje 250 ml vriacej vody. Nechá sa 10 minút vylúhovať v zakrytej nádobe a potom sa scedí. Žihľavový čaj sa pije 1 krát denne, vlažný a pripravuje sa vždy čerstvý. Užívanie žihľavového čaju nie je vhodné pre deti.
 
Špeciálnym využitím žihľavy sú očistné pitné kúry na prečistenie organizmu a odstránenie škodlivých látok. K týmto kúram sa pripravuje nálev z čerstvých mladej žihľavy. Očistná kúra by mala trvať 3 týždne.

Príprava nálevu z čerstvej žihľavy: zväzok mladej žihľavy sa zaleje 1 litrom vriacej vody, nechá sa vylúhovať v prikrytej nádobe a potom sa scedí. Tento nálev sa popíja počas celého dňa. Čerstvé mladé žihľavy možno využiť aj na prípravu pokrmov. Z mladých listov sa dá pripraviť špenát alebo ich pridať do veľkonočnej plnky či jarných polievok.

Lopúch
Zbiera sa predovšetkým koreň  a to buď na jeseň alebo na jar. Koncom leta sa zbierajú semená a listy. Koreň obsahuje predovšetkým polysacharid inulín, zložky silne fytoncídne (rastlinné antibiotikum) a fungicídne (látky proti rastu húb a plesní). Ďalej obsahuje sliz, triesloviny, silice, minerálne látky, horčiny a minerálne soli. Rastlina ako taká podporuje látkovú výmenu a patrí k najlepším prírodným liekom v dermatológii. Je močopudná, podporuje činnosť obličiek, odstraňuje z tela splodiny a podporuje rast vlasov. Lopúch podávaný v prášku posilňuje organizmus a užíva sa pri rekonvalescencii. Pri vypadávaní vlasov pomáha lopúch ako silný odvar alebo tinktúra, ktorá sa vtiera do suchých, umytých vlasov. Čerstvo naklepané listy sa kladú na zle sa hojace rany a semeno je výborným prostriedkom v boji proti žalúdočným ťažkostiam.

Príprava lopúchového oleja
Očistite čerstvý lopúchový koreň, umyte, jemne oškrabte, nakrájajte na malé kolieska a vložte do fľaše s uzáverom. Na 100 g lopúcha použite 180g oleja (slnečnicový, arašidový alebo olivový). Zmes nechajte minimálne 10 dní vylúhovať a každý deň pretrepávajte. Pri príprave tinktúry použite rovnaký postup ako pri príprave oleja, s tým rozdielom, že zalejete koreň 60-85% liehom alebo slivovicou.


Autor: Monika Kuželová


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa 15 liečivých účinkov kajenského korenia
Jedlo a výživa Máte občas problémy s trávením? Skúste aníz!
Jedlo a výživa Zdravie schované pod škrupinou