Fithall magazín

Utorok 17.9.2019 meniny má Olympia

Jedlo a výživa

Vláknina v jedálničku

Vláknina v jedálničku



Vláknina, to je pojem, neoddeliteľne spojený so zdravou výživou. Pojem, vyvolávajúci predstavu niečoho vláknitého, nestráviteľného.

Existujú dva druhy tejto významnej zložky stravy - vláknina rozpustná a vláknina nerozpustná. Tá rozpustná dokáže nasávať a absorbovať vodu, napučiavať a tým vytvoriť dojem plného žalúdka, preto je skvelá pri chudnutí. Je výborným zdrojom energie, ale zároveň reguluje trávenie sacharidov aj tukov. Pretože živí mikroorganizmy v tráviacom ústrojenstve, funguje ako probiotikum, takže zlepšuje stav črevnej mikroflóry, podporuje pravidelné vyprázdňovanie, posilňuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a funguje tiež ako prevencia rakoviny hrubého čreva. Rozpustnú vlákninu nájdete v potravinách, ako sú strukoviny, ľanové semienka, ovsené vločky, jačmeň i raž, jablká a banány, bobuľovité ovocie, ďalej v brokolici, mrkve, koreňovej zelenine či zemiakoch.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Proteíny - všetko čo o nich potřebujete vedieť

Tuky a ich význam pre ľudský organizmus

Sacharidy - palivo a zdroj energie pre vaše telo


Nerozpustná forma vlákniny fermentovať (kvasiť) nemôže, preto ani nie je zdrojom energie. Jej hlavnou výhodou je to, že zväčšuje objem potravy v črevách, a tým urýchľuje vyprázdňovanie. V hrubom čreve riedi odpadové látky, ktoré vznikajú pri trávení, a tieto látky potom z tela odídu rýchlejšie preč. Zásobárňou nerozpustnej vlákniny sú celozrnné potraviny (pečivo, cestoviny, ryža), opäť ľanové semienka (tie sú skoro zázračné, pretože okrem rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny majú veľa nenasýtených omega 3 mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo a v našej výžive často toľko chýbajú), otruby, semená, orechy, strukoviny a samozrejme ovocie (slivky!) a zelenina.

Odporúčaný denný príjem vlákniny pre zdravého dospelého človeka sa pohybuje od 12g do 35g. Normy sa v jednotlivých krajinách síce líšia, ale všetky zdravotnícke a výživové organizácie sú si vedomé toho, že "kefa čriev", ako sa ľudovo vláknine hovorí, je úplným základom prevencie rôznych ochorení.

Česká republika si stále nesie nemilé prvenstvo vo výskyte rakoviny hrubého čreva, ktorá je spôsobená nevhodnou skladbou jedálnička (tučné mäsá a syry, údeniny, málo ovocia a zeleniny), a práve to je dôvod, prečo by na vlákninu nemal nikto zabúdať.

Je zaujímavé, že miera vstrebávania vlákniny sa u jednotlivcov líši, a preto nemožno ani presne stanoviť jej energetickú hodnotu. Ako priemer sa uvádza 8 kJ/gram (cca 1,9 Kcal/gram), čo je polovičná energia oproti sacharidom a proteínom a pätinová oproti tukom. To je ďalší dôvod, prečo je tak veľmi využívaná pri redukčných diétach.

Ako sa ale hovorí, všetkého veľa škodí, a preto aj nadbytok vlákniny v strave môže mať nevítané dôsledky. Hlavným takým nepríjemným javom jej nadmerného príjmu je nadúvanie. Vaše črevá budú síce zdravé, ale bruško sa nafúkne a to Vám na príjemnom pocite práve nepridá.

 

Pre dostatočný príjem vlákniny vôbec nie je nutné užívať špeciálne doplnky stravy, toľko propagované v televízii a časopisoch. Stačí jesť ovocie, zeleninu, orechy, semená, strukoviny a celozrnné výrobky a môžete si byť istí, že Vám pomocník na čistenie čriev chýbať nebude.

Aby ste podporili správnu funkciu tráviaceho traktu a pravidelné vylučovanie, nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín (pokiaľ možno obyčajnej vody), ale aj pohyb. Obyčajnou konzumáciou vlákniny svoje zdravie nespasíte. Jedine vyváženým jedálničkom, pohybom a dostatkom odpočinku si zaistíte dobrú kondíciu, ale aj psychickú pohodu.

 

Autor: Veronika Staňková


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Vláknina - načo nám je dobrá
Poradňa VLÁKNINA alebo ako aj črevá potrebujú svoju kefku
Poradňa Chudnutie pri nepravidelnom pracovnom režime