Fithall magazín

Pondelok 16.12.2019 meniny má Albína

Jedlo a výživa

Prílohy k jedlu - áno alebo nie?

Prílohy k jedlu - áno alebo nie?



V našej kultúre bolo vždy zvykom jesť prílohy. K mäsu ryžu či zemiaky, k omáčkam knedle a vziať si šunku bez rožku bolo takmer nemysliteľné. Prílohy sa jedia z niekoľkých dôvodov - mäso bolo a je drahé a nasýtiť sa iba ním nepripadalo do úvahy, prílohy tiež jedlá spestrujú a dopĺňajú pokrmy o živiny. V poslednom čase sa ale proti prílohám brojí a odporúčania o vhodnosti ich vynechávania sa len množia.

Ani prílohy však nemôžeme hádzať do jedného vreca. Existujú totiž prílohy vhodné a nevhodné. Veľmi vždy záleží na Vašich osobných cieľoch. Dalo by sa povedať, že úplne pre všetkých nie sú vhodné vyprážané hranolky a knedle. Okrem jednoduchých sacharidov a tuku totiž neobsahujú žiadne cenné nutričné látky.

 

ČÍTAJTE TIEŽ:

Sacharidy pri chudnutí. Áno či nie?

Bielkoviny v jedálničku

Chudnutie a konzumácia tukov

 

Čo sa týka cestovín, je situácia podobná. Cestoviny sú zložené prevažne z bielej pšeničnej múky a vody, preto ani tie Vám žiadne benefity neprinesú. Sú rýchlym zdrojom energie, ktorý sa ale bez dostatku pohybovej aktivity uloží vo forme podkožného tuku. Ak máte cestoviny radi, zamerajte sa na tie celozrnné, ktoré obsahujú viac minerálnych látok, dlhšie sa vstrebávajú a majú nižší glykemický index. Nezabúdajte, že kuskus je tiež cestovina!

Jesť pečivo takmer ku všetkému je tiež skôr otázka zvyku. Ak chcete chudnúť, alebo si rozumnú hmotnosť udržať, znížte jeho príjem na minimum. Svetlé a sladké pekárenské výrobky nejedzte vôbec, voľte skôr produkty s veľkým obsahom celozrnnej múky.

Priemyselne nespracované potraviny sú najlepšie, preto jedzte zemiaky, sladké zemiaky, ryžu, pšeno, pohánku, proso, krúpy, amarant či quinou. Každá z uvedených surovín má iný pomer živín a inú energetickú hodnotu, ale aj chuť. Jedálniček by mal byť pestrý, preto je optimálne tieto prílohy striedať.

Najzdravšou a najdiétnejšou prílohou je jednoznačne zelenina. Keď si dáte dusenú mrkvu, hrášok alebo kukuricu, získate veľa sacharidov, ktoré Vám dodajú energiu na cvičenie. Ostatné druhy zeleniny, ako je brokolica, zelené fazuľky, špenát a podobne, obsahujú sacharidov i kalórií veľmi málo, preto je vhodné zaraďovať ich do jedálnička práve v čase chudnutia. Aby Vaša hmotnosť nerástla, dávajte si prílohy s obsahom sacharidov hlavne dopoludnia a na obed. Večer potom na sacharidoch uberte.

Konkrétne by jedálniček mohol vyzerať tak, že si ráno pripravíte kašu z ovsených vločiek, na obed si doprajete porciu ryže a tofu a večer si dáte kúsok chudého mäsa s dusenými fazuľovými strukmi.

V neskorých popoludňajších a vo večerných hodinách už nejedzte pečivo (ani celozrnné, ani knäckebroty), nejedzte ryžu, zemiaky ani cestoviny. Zeleninu si naopak môžete naložiť v takmer akomkoľvek množstve (okrem už spomínanej mrkvy, hrášku a kukurice).

Jesť menšie množstvo príloh a väčšie množstvo mäsa a iných proteínov je síce trochu drahšie, ale uvidíte, že sa Vám to nakoniec oplatí - proteíny Vás totiž zasýtia na oveľa dlhšiu dobu.

Najväčšou diétnou chybou, ktorú môžete urobiť, je celý deň nejesť skoro nič a večer si dať veľký tanier cestovín. Nevyužité sacharidy sa veľmi ľahko premenia na tuk, rozkolíšete si hladinu krvného cukru a navyše budete mať opäť po chvíli pocit hladu.

Odnaučte sa jesť prílohy automaticky vždy a ku všetkému, ale premýšľajte o tom, čo si do úst vkladáte. Presne to totiž potom bude vidieť v lete v plavkách.


Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie Hodnotenie

Späť Späť na zoznam článkov

Súvisiace články
Jedlo a výživa Urobte si čas na jedlo
Jedlo a výživa Čo jesť pred a po cvičení
Jedlo a výživa Ako si správne rozvrhnúť jedlo počas dňa (noci)?